02 oktober 2021

Medische update

 

Lieve allemaal,

Weer even een update over mijn gezondheid.

Gisteren heb ik de laatste bestraling gehad van een reeks van 13. Aanstaande maandag krijg ik de 2e injectie weer voor het stilleggen van mijn eierstokken en dinsdag ga ik starten met de orale vorm van de anti hormonale therapie.

De laatste week bestraling is mij erg meegevallen. In de meeste gevallen is het zo dat de bijwerkingen toenemen, bij mij namen ze juist af. Minder extreme vermoeidheid en ook minder misselijkheid, alsof mijn lichaam eraan wende en eraan toegaf.

Ik had verwacht of in ieder geval gehoopt dat er vrij snel een scan zou volgen van mijn rug om na te gaan of de bestralingen goed zijn aangeslagen. Helaas kreeg ik vorige week van zowel de oncoloog als van de radiotherapeut te horen dat dit voorlopig geen enkele zin heeft. Ze spraken zelfs over een half jaar of langer om daar iets zinnigs over te kunnen gaan zeggen. De reden hiervan is dat de tumor in het bot (de wervel) zit en deze wervel inmiddels drievoudig beschadigd is door de breuk en verzakking, de operatie en de bestralingen. Hierdoor is het simpelweg niet te zien. Daarnaast werd mij ook duidelijk gemaakt dat het maximale gegeven is en er vanaf nu weinig ruimte meer is om er nog meer aan te gaan doen. Nog meer bestralingen met een hoge dosering geeft teveel kans op zenuwschade. Dit betekent dat het vanaf nu dus gewoon afwachten is en ik een hele onzekere tijd tegemoet ga. Afwachten of de tumor in mijn wervel tot stilstand is gekomen en blijft en of dat er geen verdere uitzaaiingen zullen ontstaan. Dit nieuws kwam bij mij als een mokerslag binnen omdat ik graag een klein beetje houvast zou willen hebben.

Het voelt voor mij als een zware, donkere onweerswolk die boven mijn hoofd hangt, waarbij ik in onzekere afwachting ben of en wanneer dan de onweersbui losbarst...... of dat tegen alle verwachtingen in de onweerswolk uiteindelijk toch aan mij voorbij gaat en plaats maakt voor een helderblauwe lucht en een stralende zon.☀️ Vrezend voor het 1e scenario en hopend op het 2e scenario is waar ik op dit moment sta en dat voelt heel kwetsbaar en beangstigend.

Ik heb sowieso opgemerkt dat ik sinds het fysiek weer beter met mij gaat, ik meer ruimte en tijd heb gekregen om na te denken over de situatie waar ik me nu in bevindt. Alsof ik nu pas echt goed overzie wat de gevolgen voor mijn verdere leven zullen zijn en dat is echt wel even slikken....

Mijn gedachten en gevoelens hierover uiten, het lezen van inspirerende boeken en teksten en hoop houden is waar ik nu mijn kracht uithaal en mij staande houdt.

Ik volg al een aantal jaren Piet van der Pluijm, een hele inspirerende, liefdevolle man die zich al jaren inzet voor innerlijke vrede. Iedere maand ontvang ik een digitale nieuwsbrief van hem, met deze maand als toepasselijke titel: Wat geeft jou hoop? Ik moet zeggen dat iedere letter van deze nieuwsbrieven mij altijd raken, maar er sprong voor mij 1 stukje tekst uit die ik graag ter afsluiting met jullie wil delen.

Hoop is datgene in ons, dat volhoudt, ondanks alle bewijzen van het tegendeel, dat er iets beter ons te wachten staat als we de moed hebben om ernaar uit te reiken, om ervoor te werken en om ervoor te vechten.
Barack Obama

Veel liefs, Elestra

Geen opmerkingen: