10 september 2022

I WILL BE GENTLE WITH MYSELF

 Gentle With Myself

I WILL BE GENTLE WITH MYSELF

Bovenstaande tekst is van een nummer van Karen Drucker die ik voor het eerst hoorde tijdens een HealCamp van Anouk Bindels die ik eind juli heb bijgewoond. Een zeer bijzondere en diepe ervaring waar ik graag een keer meer over deel voor de liefhebbers.

Deze tekst raakte mij zeer diep en de tranen rolde over mijn wangen toen ik het hoorde. De tekst deed mij weer eens beseffen hoe belangrijk het is om niet alleen zacht en teder te zijn voor een ander, maar vooral ook voor mezelf en ik realiseerde mijzelf daarbij dat je vanuit zelfliefde en eigenwaarde pas echt diepgaand kunt veranderen. Het bracht mij ook weer even in contact met een diepe basisovertuiging die ik lang met mezelf heb meegedragen en waardoor ik mijzelf en mijn leven behoorlijk heb geteisterd. De overtuiging dat ik in essentie niet goed genoeg ben. Een vrij universele basisovertuiging denk ik, die vermoedelijk vele mensen wel bij zichzelf zullen herkennen.

Het zorgt voor veel ruis in je hoofd en geeft de innerlijke criticus vrij spel om eindeloos tegen jou tekeer te gaan... Het zijn de innerlijke stemmetjes die zeggen dat je te dik/te dun bent, te groot/te klein, te slim/te dom en ga zo maar door... Het zorgt ervoor dat je jezelf voortdurend vergelijkt met de ander en je jezelf ten alle tijde de mindere voelt, het laat je JA zeggen, terwijl je NEE bedoelt en als je dan NEE zegt, dan MOET dat zeker wel een gegronde reden hebben. Opkomen voor je eigen behoeftes is immers uit den boze...

Om jezelf nog een klein beetje bestaansrecht te geven ga je vooral zorgen voor de behoeftes van de ander, jezelf aanpassen als een kameleon, pleasen, veelvuldig om bevestiging vragen, lach je vriendelijk terwijl je diep van binnen eigenlijk huilt en raak je de verbinding met je ware zelf stukje bij beetje steeds meer kwijt... Het nummer Ze lacht, maar ze huilt van Maan beschrijft dit heel mooi.

Het wordt dan steeds moeilijker om nog te voelen wie jijzelf werkelijk bent, wat jouw eigen behoeftes zijn en hierdoor weet je niet meer hoe je de zorg en liefde die je als zo vanzelfsprekend aan de ander geeft, ook aan jezelf kunt geven.

Praten over mijn gedachten en gevoelens heb ik altijd wel gekund, maar als ze mij jaren geleden in therapie vroegen wat ik ZELF NODIG had viel ik helemaal stil... Ik had werkelijk geen idee...

Mijn levensuitdaging geeft mij opnieuw de kans om stukje bij beetje weer terug in verbinding te komen met mezelf, mijn eigen behoeftes te voelen, te erkennen en hier ook naar te handelen.

Het betekent niet dat mijn innerlijke criticus er nooit meer is, het betekent wel dat ik op het moment dat deze kritische stemmen de kop op steken, ik heel goed besef dat ik ALTIJD een KEUZE heb. De keuze om met deze destructieve gedachtes aan de haal te gaan of deze tijdig te signaleren, het te laten stoppen en in plaats van mezelf te blijven bekritiseren en te bestraffen, ZACHT, TEDER en LIEFDEVOL voor mezelf te zijn. Ik kies tegenwoordig steeds vaker en sneller voor dat laatste.

Het doet mij wederom ook weer beseffen dat niemand helemaal ongeschonden door het leven komt. Het leven is een voortdurend samenspel tussen het licht en het donker en tijdens de donkerste momenten van het leven is het de kunst om te leren dansen in de regen. 🌦️ Hetgeen jou overkomt in het leven kun je niet altijd beïnvloeden, de manier waarop je ermee omgaat gelukkig wel!

Lieve mensen, liefdevol zorgen voor de ander is fantastisch mooi en enorm belangrijk. Het maakt de wereld zeker een stukje aangenamer, maar vergeet alsjeblieft niet om ook LIEFDEVOL, ZACHT en TEDER voor jezelf te zijn! ❤️ Door onvoorwaardelijk van jezelf te houden, kun je ook onvoorwaardelijk van de ander houden en ontstaat er automatisch een ECHT en OPRECHT contact. 💞

Als het je interesse heeft gewekt, gun het jezelf dan eens om naar dit nummer te luisteren, jezelf te omarmen zoals je ook bij een ander zou doen die er even doorheen zit en echt even STIL te staan bij je EIGEN behoeftes.

Deel vooral met mij hoe je het hebt ervaren. Vind ik leuk, maar voel je niet verplicht. Je eigen gevoel volgen en daarmee trouw blijven aan jezelf is het allerbelangrijkste.

Liefs van mij! 😘

 

 

Geen opmerkingen: