14 januari 2022

Jij bent net als het geheel, zoveel meer dan de som der delen. Deel 2

 

Deel 2:

Nu sta ik aan de andere kant van de lijn, ben ik de patiënt en ervaar ik met momenten hetzelfde beklemmende gevoel zoals ik destijds als leerling verpleegkundige voelde. Kanker voelt voor mij namelijk ook niet als een toevallig noodlot, gewoon pech hebben of als een simpel foutje in de celdeling. Ik zie kanker als een hele complexe ziekte, een ziekte waar de conventionele zorg ook het echte antwoord niet op weet. Er zijn al veel effectieve behandelingen ontwikkeld, maar daarnaast tasten we nog vaak genoeg in het duister als het om deze ziekte gaat. Ook kanker vraagt mijns inziens om een holistische benadering. Kanker ontstaat niet zoals vele mensen denken door een enkele foute celdeling. Er is inmiddels bewezen dat ieder mens iedere dag kankercellen ontwikkeld, maar gelukkig ontstaan er niet iedere dag tumoren in het menselijk lichaam. De mens heeft namelijk een prachtig beschermingsmechanisme, zoals o.a. het immuunsysteem die bij een goede werking de foute cel traceert en opruimt voordat deze zich verder kan ontwikkelen. Zoals een integraal arts die ik gisteren voor het eerst bezocht zo mooi zei; "de ontwikkeling van kanker heeft net zoals b.v. bloemzaad vruchtbare grond nodig om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien". Het is dus van belang om niet alleen het symptoom, de tumor/tumoren aan te pakken, maar juist ook het onderliggende milieu waardoor de kanker zich heeft kunnen ontwikkelen. Ik ben dan ook een groot voorstander van integrale zorg, waarbij de conventionele zorg zich richt op het bestrijden van de symptomen en de complementaire zorg zich richt op het zo breed mogelijk inzetten op ondersteuning van de algehele gezondheid zodat er een zo optimaal mogelijk milieu gecreëerd wordt waar kankercellen niet kunnen gedijen.

En juist hier wringt de schoen omdat dit in Nederland nog niet volledig wordt erkend en jouw bewegingsvrijheid hierin als patiënt vaak wordt beperkt.

Wil je als patiënt je vleugels uitslaan om over de muren van het ziekenhuis heen te kijken om jouw conventionele behandeling d.m.v. complementaire geneeswijzen te ondersteunen, dan ben je in de meeste gevallen genoodzaakt om dit buiten de weet van de conventionele zorg om te doen.

Een zeer beklemmende situatie als je open en transparant in het leven wilt staan en een harmonieuze relatie met je hoofdbehandelaar van groot belang vind.

Dit gegeven heeft mij de laatste periode echt wel even op een dwaalspoor gezet, niet wetende wat te doen omdat welke weg ik ook zal inslaan, het sowieso botst met mijn belangrijkste kernwaarden.

Ik heb mezelf toegestaan om even pas op de plaats te maken, mezelf terug te trekken en mezelf daarbij gewoon eventjes in niemandsland te begeven.

Mede door een lieve, trouwe vriendin van mij die nog niet van mijn zijde is geweken sinds de eerste diagnose, ben ik tot het besluit gekomen dat ik vooral TROUW wil blijven aan mezelf, gehoor wil geven aan hetgeen mijn intuïtie mij influistert en het pad wil volgen die voor mij als kloppend voelt. ❤️

 

Geen opmerkingen: