06 november 2021

Eerst was het leven mij gegeven, nu is iedere dag mij gegeven

 

Lieve allemaal,

"Eerst was het leven een gegeven, nu is iedere dag mij gegeven." 

Deze zin sprak Linda Hakeboom (documentairemaker en lotgenoot) vorig jaar uit tijdens een interview op tv.

Deze zin raakte mij diep en is voor mij nu ook zo ontzettend WAAR...

Vanaf het moment dat ik de dood recht in de ogen heb gekeken en weet dat deze nog ergens diep verscholen in de bosjes op de loer ligt, is mijn perspectief op het leven radicaal veranderd, alsof ik een diepere laag van het leven heb aangeraakt. Alles ervaar ik sindsdien grootser en intenser, als een klein kind die alles voor de eerste keer beleefd, vol enthousiasme en verwondering.

Ogenschijnlijke problemen zijn naar de achtergrond verschoven en aan zowel het verleden als de toekomst hecht ik veel minder waarde. De KRACHT van het NU is hetgeen wat is overgebleven en wat er werkelijk nog toe doet.

In mijn leven heb ik menig boek gelezen over dit onderwerp en heel wat cursussen door geploeterd, met een groot verlangen om de KRACHT van het NU meer in mijn leven toe te laten. Ik heb deze staat van zijn echter nooit kunnen bereiken....en nu...is het er gewoon, zonder enige moeite als een onverwacht cadeautje op mijn levenspad.

Sinds ik heb ervaren dat je veel kunt verliezen in het leven, je autonomie als mens even volledig kwijt raakt, daarna niets meer vanzelfsprekend is. Geluk en dankbaarheid zitten nu in hele kleine dingen en in iedere kleine stap die ik zet.

Ik herinner mezelf nog goed hoe het voelde om na de operatie weer voor de eerste keer op de rand van het bed te kunnen zitten. De fysiotherapeut moest mij hierbij helpen en ik voelde daarbij een helse pijn in mijn rug. Ik kon het wel uitschreeuwen van de pijn, maar in plaats daarvan voelde ik juist een glimlach op mijn mond verschijnen en voelde ik een golf van dankbaarheid en blijdschap door mijn lichaam gaan. Ik was zo verwonderd over het feit dat dit weer mogelijk was en mijn benen nog functioneerde.

En zo was het met alles wat ik weer voor de eerste keer mocht ervaren. De eerste wankele stapjes achter een rollator, de eerste warme stralen van de douche op mijn huid, de eerste zonnestralen.... alles even mooi, bijzonder en intens.

Ik kan inmiddels voelen dat ik door deze situatie door een diepgaand veranderingsproces ben gegaan.

Als ik nu terugkijk op mijn eerdere leven dan realiseer ik mezelf weer des te meer dat ik heel wat af gestoeid heb met het leven, maar bovenal met mezelf.... In mijn beleving schortte er van alles aan mij, zowel innerlijk als uiterlijk.

Schaamte en minderwaardigheid waren gevoelens die ik jaren lang dagelijks met mij meedroeg. Altijd afhankelijk van de buitenwereld, van de bevestiging en goedkeuring van een ander om mezelf enigszins oké te kunnen voelen, mijn plaats in te mogen nemen in het leven. Uit gewoonte zei ik bijna overal "sorry" voor en op het moment dat ik mezelf dat realiseerde besefte ik dat ik daarmee eigenlijk bedoelde "Sorry dat ik besta, ik ben het niet waard om gezien en gehoord te worden". Ik bombardeerde mezelf dagelijks met negatieve en kritische gedachten over mijzelf, maakte mezelf met momenten onzichtbaar en voelde me daardoor vaak diep ongelukkig...

En juist nu...nu mijn 'ziek zijn' zijn sporen duidelijk heeft nagelaten en ik hier iedere dag voor de spiegel mee wordt geconfronteerd, bekijk ik mezelf met hele andere ogen. Als ik mezelf nu in de ogen kijk, zie en voel ik pas echt wie ik werkelijk diep van binnen ben en voel ik echte zelfacceptatie.

Dit gaat voorbij de grenzen van uiterlijkheden, prestaties, bezit of wat dan ook... en voelt als eindelijk thuis komen bij mezelf. ❤️

In plaats van de bevestiging en goedkeuring buiten mezelf te zoeken, geef ik nu deze bevestiging en goedkeuring aan mezelf, steek ik nu ook mezelf de helpende hand toe en sta ik mezelf toe om hier te mogen zijn, mijn plaats echt in te nemen. Het mooiste cadeau wat ik mezelf ooit heb kunnen geven.

Iedere dag dat ik mijn ogen weer open, ben ik enorm dankbaar voor de nieuwe dag die mij gegeven is, dat ik hier mag zijn en het leven weer mag proeven, ruiken, zien en voelen. 🙏

Ik voel tot in iedere cel van mijn lijf dat ik hier nog niet klaar ben, dat ik nog heel veel heb om voor te leven en nog veel dromen heb te verwezenlijken.

Ik zeg nu vol overgave JA tegen het LEVEN en JA tegen MIJZELF.

Lieve mensen, ben alsjeblieft blij en dankbaar met wie jij als mens werkelijk bent en wees lief voor jezelf. 💕

Jouw ware zelf is immers altijd de beste en mooiste versie van jezelf, vergeet dat nooit...🌸

Veel liefs van mij! 😘

 

 

Geen opmerkingen: